Jack's travelblog

Cu Chi Tunnels

Donderdag 18 februari. Komende dagen Saigon, ook wel Ho Chi Minh City genaamd, bekijken. Deze stad is modern en sterk in ontwikkeling. Overal wordt gebouwd. De stad is nog versierd met lichtjes vanwege Tet. Het War Remnants Museum is het hoogtepunt. Het verhaalt over de Vietnam-oorlog, hier bekend als de Amerikaanse oorlog. Het is wat eenzijdig belicht, maar toch heel interessant.

Gisterenavond op uitnodiging van een Vietnamees die ik in Ha Noi heb ontmoet wezen stappen. Nieuwste hier zijn de sky bars. Zo ook de After Six Sky Beer Club. Beneden worden we welkom geheten en begeleid naar de lift. Boven weer een ontvangstcomité. Hij kent de eigenaar van het gebouw. De bar is een cadeautje voor zijn dochter. Vanavond draaien twee Westerse DJ’s. Zou in een Amsterdamse club niet misstaan. Als VIP’s is het bier gratis en vanwege Tet winnen we ook nog een schaal gratis fruit. Dat laatste is verrassend in een bar, maar hier blijkbaar niet.

Vrijdag een dagje Cu Chi Tunnels aan de noordkant van Saigon. De gids vertelt over de gevolgen van Agent Orange. Ook de jongste generatie ondervindt hier nog de gevolgen van. Heftig. Dan een uitgebreide uitleg bij het tunnelstelsel. Hoe de Vietcong hier leefde. In drie lagen diep onder de grond. Overdag ondergronds leven en dan ’s nachts bovengronds verzet plegen. De informatie is ook hier gekleurd. Het gaat alleen over de slechte Amerikanen. We zien de vallen die de Vietcong gebruikte. Hutten waar niet afgegane bommen van de Amerikanen omgebouwd werden tot mijnen en andere wapens. We gaan een tunnel in. De tunnel is tweemaal zo hoog gemaakt voor de toeristen. Nog steeds erg krap en warm. Een propagandafilm maakt het plaatje compleet. Aan eenzijdige belichting van de geschiedenis geen gebrek. Her en der zijn de inmiddels begroeide bomkraters nog goed te zien. Al met al een indrukwekkende omgeving.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie