Jack's travelblog

Almost Human

Dit deel van Zuid-Afrika is de Cradle of Humankind. Miljoenen jaren wonen in deze streek ten noorden van Pretoria al mensachtigen. We krijgen helmen op en gaan de Sterkfontein Caves in. De gids vertelt over de opgravingen van Little Foot en Mrs Ples. Twee beroemde fossielen, respectievelijk een deel van een skelet en een schedel, van twee verschillende mensachtigen die meer dan 2 miljoen geleden dit gebied al bevolkten. De grot zelf is niet bijzonder, maar de geschiedenis des te meer.

Acht kilometer verderop ligt Maropeng, een museum gewijd aan de evolutie. Aanvankelijk lijkt het weinig boeiend tot we even bij de tentoonstelling “Almost Human” gaan kijken. In een kleine ruimte is hier door National Geographic een tentoonstelling rond de meest recente vondst van een nieuwe mensachtige. Paleontoloog Lindsey Hunter en haar man, beide opgravers van de gefossiliceerde skeletten die hier tentoongesteld liggen. Lindsey heeft alle tijd en we krijgen een persoonlijk, wetenschappelijk verantwoord, college van ruim een uur over en bij de echte fossielen. De vondst betreft zo’n 2500 botten van 15 individuals die op slechts 1 vierkante meter gevonden zijn in zachte grond. Niets beitelen, een tandenborstel was genoeg. Deze tentoonstelling is alleen deze week ter ere van de publicatie in National Geographic van deze maand. Dat we dit mee mogen pakken.

 

’s Avonds kunnen we in luxe resort Kwa Maritane in Pilanes National Park nagenieten en en passant nog wat olifanten aanschouwen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie