Jack's travelblog

Angkor. Wat?!

Donderdag 25 februari. Komende dagen staat Angkor op het program. Angkor Wat is met 160 hectare het grootste religieuze complex ter wereld en de bekendste van de vele tempels.

Eerst een 3-dagenkaart met pasfoto aanschaffen. De tuktuk rijdt langs Angkor Wat, maar stopt niet. Dit is een tempel van de kleine toer, dus voor morgen. Voor Bayon geldt het zelfde. Onze eerste stop is bij de Preah Khan tempel. De toegangsbrug heeft aan weerszijden een beeldenrij die touwtrekt. Het schijnt niet een touw, maar de levenslijn te zijn. Door de poort het terrein op. Een klein museum verhaalt over de restauratie van de tempel. Op de muur van de tempel groeit een oude boom. De wortels bereiken de grond. Een prachtig beeld. Even verder houden de wortels de stenen van de tempel bij elkaar. Boom en tempel zijn hier met elkaar vergroeid. Op de muren verschillende reliëfs. Net als meerdere bekende tempels stamt deze uit de 12e eeuw en is door koning Jayavarman VII gebouwd. Neak Pean ligt op een eiland in een groot kunstmatig meer. Niet bijzonder. De Ta Som tempel heeft de Bayon-style met de kenmerkende stenen gezichten. De tempel is grotendeels niet gerestaureerd. Alleen gestabiliseerd om het wat veiliger te maken voor bezoekers. Kan ik waarderen. Aan de andere kant van het complex een toegangstoren die omarmd wordt door de wortels van een grote boom. Schitterend plaatje. Na de lunch nog East Mebon en Pre Rup. ’s Middags bezoek ik het Angkor National Museum over de geschiedenis van het Khmer koninkrijk.

Vrijdag gaat om 4:15 u het alarm. Even slikken en dan eruit. Bij Angkor Wat blijken we niet bepaald de enigen. We bemachtigen toch een plekje aan de vijver voor de zonsopgang. Het mega complex stamt uit begin 12e eeuw en werd door koning Suryavarman II gebouwd voor de Hindugod Vishnu. Eind van de 12e eeuw wordt het echter omgetoverd tot Boeddistische tempel. Pracht complex. Op de ommuring lange reliëfs en dansende vrouwen. Aan de Bayon tempel wordt nog gewerkt. De Bayon-style kenmerkt zich door de stenen gezichten. Een topper. Ta Keo, de volgende stop, is een eenvoudige tempel uit 1000 met vooral rechthoekige blokken. Dan Ta Prohm. Hier is nauwelijks gerestaureerd. Veel bomen zijn overeind gebleven. Deze plek is van een bijzondere schoonheid. De mix van tempel met beelden, deels ingestorte muren en bomen die op en in de muur groeien, maakt dit een aantrekkelijk visuele prikkel. De laatste tempel is de Banteay Kdei. Eerst even de riante vijverpartij bewonderen en dan de tempel in. De staat waarin het verkeerd is erbarmelijk. De torens worden met stalen banden bij elkaar gehouden en houten stutten houden muren overeind.

En dan zijn er nog meer tempels… Angkor is een bijzondere plek, midden in het woud. Wellicht wat toeristisch. Maar zondermeer de moeite waard.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie