Jack's travelblog

Komodo Dragons en zwevende Manta’s

Woensdag 1 juni. Komende dagen maken we een 4-daagse boottrip van Lombok naar Flores met Komodo als hoogtepunt. Rond de middag gaan we met 20 mannen en vrouwen de boot op. Diner is in Sugian Bay, de noordoost kant van Lombok. Na een schitterende zonsondergang slapen we aan dek onder de sterrenhemel met een zichtbare Melkweg. Erg gaaf.

Donderdag om 5 uur een prachtige zonsopgang. Bij Moyo Island gaan we zwemmend naar het strand. Hier heeft een familie net een geit geslacht en zijn deze nog aan het ontleden. Langs een riviertje wandelen door het bos. De waterval blijkt te beklimmen en boven is een poel. Op een zonnige spot warme de vlinders zich op. Altijd leuk. Verder varen langs de kust en bij Satonda Island snorkelen. Mooie koralen en gekleurde vissen.

Vannacht varen we weer door en vrijdagochtend bezoeken we Laba Island. Een stevige klim de berg op. Schitterend uitzicht op Komodo en de eilanden er omheen. In de baai snorkelen en van de pracht onder water genieten. Wel jammer dat er overal plastic rond drijft. We varen de baai bij Komodo in en worden gesommeerd overboord te springen. Het valt niet mee de manta’s bij te houden, maar drie keer cirkelen ze op enkele meters onder ons door. Een groep van 13 manta’s, een meter of 2 à 2,5 spanwijdte. Ongelooflijk elegant en indrukwekkend. De volgende stop is bij Red Beach. Niet echt rood. Maar het uitzicht vanaf de heuvel is top en snorkelen over de wuivende zachte koralen erg mooi. De blauwe zeesterren en een octopus zijn bonus. Triest dat de groepen Chinezen hier met reddingsvest en flippers de koralen schoppen en erop staan. Vannacht blijven we in de beschutting van de baai. Met e inval van de schemer vliegen honderden reuze vleermuizen over.

Zaterdag half zeven arriveren we op Komodo en gaan mee met de rangers. We krijgen langs het pad uitleg over de Komodo Dragons. De jongen leven tot hun derde jaar in de palmen om niet als voer te dienen voor grote roofvogels en volwassen draken. Een ranger roept ons. We volgen hem en zien een volwassen vrouwtjes draak. Ze poseert voor de camera en loopt rustig door het landschap. Terug bij de haven lopen twee draken onder een boom aan het strand. Blijkbaar op een vis afgekomen. Bij de boot zwemt een zwart-wit gestreepte zeeslang langs de boeg van ons schip. Mooi even meegepakt. Cool. Op Rinca zien we in het dorp nog eens 8 draken in de schaduw onder een van de gebouwen liggen. De draken zijn hier uitsluitend in het dorp te bewonderen. Labuhan Bajo op Flores is de eindbestemming. Iedereen heeft besloten ook vannacht op de boot te blijven slapen en er een feestje van te maken. Dat lukt aardig.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 gedachtes aan “Komodo Dragons en zwevende Manta’s

Geef een reactie