Jack's travelblog

Wetenschappelijk experiment op de evenaar

Zaterdag 9 januari. Vandaag kruizen we de evenaar in Oeganda en zet ik weer voet op het noordelijk halfrond. Voor we hier zijn hebben we na het gorilla-avontuur een tropisch bui mogen meemaken in Rwanda. De lokale markt in Ruhengeri bezocht. Met de helft van alle jongens in het dorp gesproken. Gevoelsmatig dan. Het is een lokale sport om je Engels te testen op toeristen. Met ze mee te lopen. Veel te vragen, maar ook te vertellen. Liefst met 3 of meer tegelijk. Deze kleine zelfstandigen hebben allen schoolvakantie tot 2 februari en eindigen de rondleiding steevast met de vraag voor een Engels woordenboek. Het geld ervoor mag natuurlijk ook. Gelukkig biedt de motortaxi uitkomst. Even rust.

De volgende dag vertrekken we naar Oeganda. Weinig oponthoud aan de grens en we rijden door naar Jinja. Kamperen aan de Nijl en genieten van een warme douche. Je gaat die luxe hier waarderen. Voor de verandering is het internet redelijk snel. Een mooie gelegenheid om mijn vervolgtrip te plannen. Een vlucht te boeken naar Yangon in Myanmar en een visum voor dit land te regelen.

Zaterdag kruizen we de evenaar en een handige zakenman heeft voor zijn restaurant een wetenschappelijk experiment opgesteld. Tegen betaling van een paar dollar showt een medewerker het fenomeen van het links- of rechtsom draaiende water wanneer je de stop uit een bak met water trekt. Zoals wij gewend zijn draait het water op het noordelijk halfrond rechtsom, met de klok mee. Op het zuidelijk halfrond is dit tegengesteld. Linksom dus. Blijft natuurlijk de vraag wat het water doet exact op de evenaar. Niets dus. Het water verdwijnt direct door het gat. Zonder een kolkje. Toch leuk om dit eens met eigen ogen te zien.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie