Jack's travelblog

Gezocht: IT-er met reizigersbloed

Bali, maandag 23 mei. The case: afgelopen week gehackt door Ransomware. De McAfee virusscanner is blijkbaar niet opgewassen tegen al die onveilige routers die je als reiziger tegenkomt. Mijn Asus Notebook F205T draait Windows 8.1 en naast Open Office en Paint.net staat er niet zoveel op. Nu ben ik er aangewend dat wanneer er een magere Wifi-verbinding is alle Microsoft- en Asusproducten schreeuwen om updates. Als reiziger in minder bedeelde landen wil je het beetje internet voor mail en bloggen gebruiken. Als het iets beter is om foto’s te uploaden. Geen rare software gedownload of spammail geopend. Toch alle bestanden onbruikbaar. Gelukkig heb ik nog backups.
Virusscanner gevonden die de ransomware elimineert. Wil een andere virusscanner, die het hopelijk beter doet. AVG proberen. McAfee de-installeren (met de McAfee deinstall). De AVG removersoftware en dan AVG Zen installeren. Duurt even met het downloaden, maar ik mag op opnieuw opstarten. We komen in de buurt. Foutmelding 0xcoo70643. Lekker duidelijk. Gelukkig heeft het Internet forums en meer mensen gingen mij voor. Ik volg de opties gegeven door iemand van AVG. Met het zelfde resultaat. De volgende optie is in veilige modus opstarten en een directory handmatig verwijderen. Klinkt simpel, maar onder Windows 8 is het toch zoeken hoe je dit doet. Ook hier biedt Google uitkomst. De helpfunctie van Windows gebruikt natuurlijk internet en blijkt een slechte zoekmachine. Gevonden, dus opstarten in veilige modus. Inlogscherm en… Geen ondersteuning van het laptop toetsenbord en touchpad. Dat helpt! Na een paar keer de aan-uit-knop gebruikt te hebben concludeert het systeem dat er onjuist is afgesloten en biedt verschillende opties. Met touchpad ondersteuning. Andere opstartmodus klinkt goed, maar biedt alleen de onbruikbare “Veilige Opstartmodus”. Andere opties bieden herstel aan. Maar eens proberen. Nu moet ik de Bitlockercode van mijn hardeschijf ingeven. Tja, vreemd genoeg niet bij me, maar gelukkig ik kan ook de Microsoft Live verificatie gebruiken. De link wordt 4 of 5 keer doorgelinkt om op de skydrive.live.com/recoverykey site uit te komen. Netjes de laatste cijfers van mijn mobiel doorgegeven en wachten op het smsje. Helaas. Of Indonesie of de VS zullen het wel blokken, maar resultaat nul. Ook hier weer meer opties. Met ander eerder gebruikt apparaat verificeren. Werkt vanzelfsprekend ook niet. Nieuw emailadres ter verificatie. Over een maand ofzo krijg je bericht. Overigens worden de wijzigingsberichten van Microsoft keurig in de spambox gezet. Geen stap verder dus. Er is nog de optie om terug te gaan naar fabrieksinstellingen. Verlies ik alle persoonlijke data. Is om mij te beschermen aldus Microsoft. Wie verzint dit? Een dief kan het systeem makkelijk opschonen, maar de rechtmatige eigenaar raakt zijn data kwijt. En de grote vraag is: als ik terug ga naar fabrieksinstellingen kan ik de laptop dan gebruiken of krijg ik een nieuwe uitdaging?
En kost het me weer dagen om het aan de praat te krijgen?
De ultieme lichtgewicht notebook met lange accuduur leek zo mooi.

 


 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 gedachtes aan “Gezocht: IT-er met reizigersbloed

  1. jack Auteur van bericht

    Na een pragmatische tip van HJ naar het service centre in Denpasar geweest. utieindelijk de notebook in fabrieksinstellingen teruggezet. Met andere woorden alles kwijt en opnieuw programma’s installeren, maar weer een bruikbare notebook.

Geef een reactie