Jack's travelblog

Mega Affengeil

Zaterdag 26 maart. 8:15 uur bij het kantoor van de Gibbon Experience in Houayxay. Een korte instructievideo en dan in pickups op pad. Met z’n vieren achterin de bak met tuktuk bankjes. De pickup heeft het moeilijk de berg op. Langs de weg regelmatig vrachtwagens die zijn gestrand. Wat takken op de weg maken duidelijk dat je moet uitkijken. Na 2 uur verlaten we het asfalt. Direct de rivier doorwaden en een uur stevig hobbelen over een zandweg. Achterin de bak zijn we regelmatig ‘airborn’. In Ban Toup stappen we uit en gaan te voet verder. Bruggeje over en door de akkers. In de dichtbegroeide jungle gaat het pad stijl omhoog. Zweten. Een uurtje later bereiken we enkele hutten. De ‘village’ genaamd. Klimgordels aan en op naar de eerste zipline. De lange ziplines volgen snel. Tussen de bomen door en eindigend op platforms in bomen. Helemaal Top. Geweldig uitzicht over het dal en de jungle. En erg leuk om te doen. Treehouse 1 is ons onderkomen voor de nacht. Een grote boomhut op 20 m boven de grond met verschillende niveaus en wat een uitzicht. Een soort woonkamer en slaapkamers. De badkamer, toilet en douche zijn open naar de jungle en hebben een riant uitzicht. De bodem van latten maakt het nog wat spannender. Aan de overkant van de vallei zie ik takken bewegen. En jawel er zitten apen in de bomen. Geen gibbon, maar een Langur met een jong. Niet veel later komen er ook twee gibbons voorbij. Een bruine en een zwarte. Later blijkt dit het verschil tussen vrouwtje en mannetje. Geweldig begin. Ruggenzakken dumpen en nog even een serie ziplines doen. Zonnepanelen vullen de accu en zo is er ’s avonds toch wat led-licht in de hut. Geheel toevallig deel ik de boomhut met 7 Duitstaligen. Maar wel uit Zwitserland, Italië en Duitsland. Een gezellige club.

Zondag 6 uur eruit. Geen Paaseieren zoeken, maar aapjes kijken. Het stel uit Zürich heeft al gibbons gezien. Niet veel later zie ik ook gibbons door de bomen slingeren. Ze bewegen snel hangend aan takken en lianen. We pakken en passant nog even de Black Giant Squirrel en wat vogels mee. Vandaag met een licht rugzakje ziplinen. Door de jungle lopend omhoog om vervolgens weer een zipline naar beneden te nemen. Een serie ziplines laat ons genieten van de jungle en het ziplinen zelf natuurlijk. Mooie lange ziplines en prachtige boomhutten. Vanuit treehouse 5 zien we een stel Makaken die op hun gemak vruchten uit de bomen plukken. Ook leuk.

Maandag weer vroeg op. Vandaag laten de apen zich niet zien. Wel eekhoorns, een paar Brown Hornbills en papegaaien. Een zwarte Greater Racket-tailed Drongo met z’n lange staart is hekkensluiter. Nog even wat rondjes ziplinen en terug naar de ‘village’. De pickup brengt ons terug naar Houayxay. Het avontuur is helaas alweer voorbij. Maar de Gibbon Experience was in goed Duits ‘Mega Affengeil’.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie