Jack's travelblog

The Top Dive Destination in the World

Vrijdag 6 mei. Sipadan, ‘The Top Dive Destination in the World’, aldus de kenners. Nu we in de buurt zijn moet ik dat toch maar bekijken. Gisteren de bus naar Semporna genomen en vandaag de stad verkend. De stad ruikt naar vis en afval. Geen aanrader. Maar het lukt om 3 dagen op eiland Mabul te boeken en een permit om dagje te duiken op Sipadan. Helemaal goed.

Zaterdagochtend op de boot naar Mabul. Een eiland vol gebouwd met vissersdorp en resorts. Wij verblijven bij Billabong in een kamer op palen. Houden we in ieder geval connectie met de zee. Net als het sanitair. Douchen met zout water en geen papier in de toiletpot. Bij het doortrekken hoor je het namelijk landen in de zee. Pracht resort met schitterend uitzicht over de oceaan. De eerste duik doen we een paar honderd meter van ons resort, Eelgarden. Fraaie koralen, gekleurde vissen en natuurlijk garden eel. Buddy Simon blijft niet echt in de buurt van ons. Op eens gaat hij als een speer naar boven. Instructrice Natasha er achteraan. Anna en ik beneden maar even wachten. Toch even raar. Rustig blijven. Natasha komt weer naar beneden en we gaan verder om al het moois te bewonderen. Fraaie site. Simon’s knop van de inflator bleef hangen en hij heeft blijkbaar alle opties om zijn vest te lozen van lucht geprobeerd, maar dat lukt niet. Weet niet of hij lucht heeft uitgblazen. Kortom hij moet voor de zekerheid aan de zuurstof en voor controle naar het vaste land. Bijzondere start. Na de lunch om de hoek duiken op PX1 Wreck. Een site met gezonken boten waar koralen op groeien en vissen in en rond zwemmen. Gaaf dat we beide met divemaster May door het schip kunnen zwemmen. Ook hier weer genoeg te zien. Frog-, crocodil- en lionfish. Leuk. ’s Avonds komen enkele schildpadden naast het restaurant zeegras eten. Leuk extraatje.

Zondag nog een duik op Mabul, Lobster Wall. Vandaag ben ik met een groep advanched divers mee. We duiken langs een muur van koraal, zien kreeft, haaien, schildpadden en andere vissen. Top. ’s Middags naar Housereef op Kapalai. Belangrijkste attractie hier is een gigantische Muray Eel, Elvis genaamd. De onderwaterobjecten met koraal, barracuda, schildpadden en veel gekleurde vissen zijn zeker ook de moeite waard. ’s Middags lopen we door het vissersdorp over het eiland. Ieder huisje lijkt hier tevens een snoepwinkel te hebben. Waarschijnlijk voor de eigen kinderen. Vis en krab wordt vanaf de bootjes aan de toeristen aangeboden.

Maandag is het zover. Met de boot naar Sipadan. Eerst registreren op het eiland en dan nog geen honderd meter van het strand het water in, bij South Point. Bijzonder van het eiland is dat rond het eiland een kleine strook van ca. 2 m diep water ligt en dan een afgrond van 600 m diep. Bij aankomst worden we verwelkomd door een groep dolfijnen en enkele zeeschildpadden. Dan er in. Aan één zijde eindeloos blauwe diepte en aan de andere zijde een muur van koraal. De stroming is verradelijk sterk en in verschillende richtingen. Zelfs naar boven en onder. Goede oefening zullen we maar zeggen. Helaas zijn we net te laat voor de hamerhaai, maar haaien, vissen en schildpadden genoeg. Locatie 2 is Barracuda Point. 200 m verderop. We ‘snorkelen’ in het ondiepe water naar een school grote bumpheads. Indrukwekkend grote jongens. Dan naar de rand van de afgrond. Ongelooflijk wat een vis. Scholen barracuda’s, tientallen schildpadden, white tip en grey reef sharks en veel vis. En dat alles op dezelfde plek en hetzelfde moment. Wouw. Na de lunch de laatste duik, weer op South Point. Direct omgeven door een enorme school jackfish van zo’n 40 cm groot. Waar je ook kijkt vis, tot vlak voor je neus. Een giant trarelly schiet door de school op jacht naar lunch. Een grote tonijn wordt verjacht door de groep. White en black tip sharks zien hier ook voedsel en de schildpadden, met schilden van meer dan een meter, liggen te slapen of zwemmen wat rond. Alles zo dichtbij. Had geen lenzen in hoeven te doen. Zelfs de zeer ervaren duikers zijn onder de indruk. Geweldige ervaring.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie