Jack's travelblog

Aapjes kijken

Zondag 1 mei. Vanochtend gaan we met de stadsbus naar het busstation even buiten de stad. Hier zijn we precies op tijd om de bus naar Sepilok te nemen. Mooie meevaller. De bus slingert door de bossen en bergen en vooral langs veel palmplantages. Zeven uur later worden we op de kruising afgezet. Een local biedt zijn bescheiden auto als taxi aan. Zijn dochtertje moeten even inschikken. Dan kunnen er drie toeristen met bagage mee. Nature Lodge overtuigt met nieuwe accommodatie, een groene tuin en goede prijs. ’s Avonds met z’n drieën eten bij Mama’s. Letterlijk een tentje langs de weg, waar drie stevige dames de scepter zwaaien. Op de terugweg is het aarde donker en het ‘dorp’ uitgestorven.

Maandagochtend naar de Orang Utan Rehabilitation Centre. Een introfilm en dan naar het voederplatform. Hier komen de opgevangen apen die langzaam weer aan de natuur moeten wennen. Leuk voor ons om ze even te zien. Het voer is niet genoeg voor alle apen en zeker niet omdat één aap een kam bananen in elke voet en hand heeft. En van geen delen wil weten. Nog even door het park en dan met de bus naar Sukau. Een driedaagse op de Kinabatangan rivier. Ons resort is aan de rivier in de jungle. Prachtig plekje in de natuur. Eind van de middag de boot in een aapjes kijken. Tegen schemer komen de neusapen naar de rivier om een plekje in de boom te vinden. Verder doen verschillende soorten makaken en hornbills hun opwachting. Tijdens de nachtwandeling enkele slapende vogels en een civetkat.

Dinsdag vroeg de mistige rivier op. In de middag een lange boottocht. Op volle snelheid manoeuvreert de schipper tussen het drijvende hout door. We zien veel hornbills, waaronder de Rhino Hornbill, met z’n bijzonder fraai gekleurde hoorn. Na twee uur varen geven we de moed al een beetje op, maar we worden beloond. Een groep van tien dwergolifanten baden in de rivier en trekken zich niets van ons aan. Een Olifant klimt wat klunzig op de gladde oever en glijdt terug. Een zetje van één van de dames helpt. In het water meten twee jonge mannetjes hun krachten. Geweldig om te zien. Op snelheid terug. Meer neusapen, makaken, een krokodil en hornbills. Missie geslaagd. Op het resort laat een hele grote hagedis zich nog even zien. Toch leuk.

Woensdagochtend weer vroeg op pad. Weer mistig en de nodige apen. Helaas zien we hier geen Orang Utan. Eind van de middag rondje Rainforest Discovery Centre in Sepilok en donderdag de toer afsluiten met een bezoekje aan de sun bears.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie