Jack's travelblog

The Bat Cave

Dinsdag 26 april. Mulu. Een klein dorpje alleen bereikbaar per vliegtuig of boot. 100 km van de beschaafde wereld, midden in de jungle. Gisteren 2,5 uur te laat vertrokken van Kota Kinabalu. Na een overstap in Miri nog net op tijd geland in Mulu. Half vijf sluit het vliegveld. Reden: de vleermuizen die tussen half 5 en 6 uit de grotten komen. De grotten zijn voor ons ook de reden hier naar toe te komen. Met een bootje de rivier over naar de Cave of the Winds en vervolgens naar de Clear Water Cave. Een heldere stroom komt uit de grot en mengt zich met de zanderige rivier. Het grottenstelsel van de Clear Water Cave is (één van) de grootste van de wereld. Meer dan 200 km lang en een enorm volume. Wij doen een deel van de grot. Prachtig. Overigens is het tropisch regenwoud er omheen ook geweldig.

Na dit voorproefje zijn we klaar voor de volgende grotten. Eerst de Lang Cave om op te warmen en dan de Deer Cave. Met de grootste toegang van de wereld. Een mega opening en een enorme grot er achter. Miljoenen vleerwuizen hangen aan het plafond en op de bodem bergen met guana, vleermuizenpoep. Minder welriekend. Vanaf het plafond stroomt water langs ‘shower heads’. Halverweg is de het plafond van de grot, lang, lang geleden, ingestort en een groen paradijs ontstaan. Voor ons het keerpunt. ’s Avonds wachten op de show. Eindelijk komen de vleermuizen dan in grote zermen naar buiten. De formaties vliegen als een kronkelende slang naar buiten. Bijzonder gezicht.

Het Gunung Mulu National Park heeft meer te bieden. Vele trails door de jungle. De 25 m hoge Tree Top Tower voor vogelspotten. Het valt niet mee om ze te zien, maar af en toe lukt dat. Op de nachtwandeling laten veel insekten zich zien, duizendpoten, grote spinnen en wandelende takken en laag overscherende vleermuizen. Overdag lopen trails door schitterende jungle, langs woudreuzen, over stroompjes en door dichte begroeiïng. Onderweg enkele (Pygmee) eekhoorns, veel vlinders, duizend poten, hagedissen en vogels. Nabij de entree hangt een groene slang de hele week op blijkbaar zijn favoriete plek. Zijn buurman, een grote spin, hangt hier in zijn web. Elke avond regent het stevig en af en toe overdag. Echt regenwoud. Vrijdag komt aan al dit fraais een eind en vlieg ik terug naar Kota Kinabalu.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie