Jack's travelblog

Karoo supergroep

We doen twee dagen om van het Amphitheater in de Drakensbergen naar Graaff-Reinet in de Karoo te komen. Ten noorden van Lesotho rijden we door het Golden Gate National Park. Een schitterend landschap waar we door de dalen rijden langs overhangende bergen. Op een uitzichtspunt genieten we van de zon en al het moois. Een groep geologen van de Universiteit van Johannesburg bewondert hier de uitgehouwen rotsen van de recent aangelegde weg. Een docent laat de gefossieliceerde botten op ca. 3 m hoogte in de rode rotslaag zien. De meeste studenten lijken beperkt geïnteresseerd.

Via Clarens en Bethlehem komen we in Bloemfontein waar we de nacht doorbrengen. Hoogtepunt van Bloemfontein is het diner met uitstekende steak. Leuk om te zien dat de dames hier nog op chiq uit eten gaan. De heren daarentegen gaan blijkbaar het liefst in voetbaltenue. Deze voormalige hoofdstad heeft verder niet veel te bieden.

De volgende dag rijden we door dor gras landschap, de Karoo, met hier en daar een kudde koeien of schapen. Net voor Graaff-Reinet ligt Nieu Bethesda. Dit dorpje in het groen bereiken we over een lange stoffige zandweg. Een kunstzinnige lerares heeft hier haar huis versierd met gebrandschilderd glas en een heel leger beelden laten maken in de tuin. Maar het echte hoogte punt is toch het fossiel museum.

Het museum heeft twee kleine ruimten met in elk lokaal gevonden fossielen uit de Karoo supergroep, zo’n 245 miljoen jaar terug. De beheerder laat ons zien hoe de fossielen uit het gesteente gehaald worden met een tandartsboor. Doordat het gesteente zachter is dan het versteende bot wordt het steen beetje voor beetje verwijderd en blijft het bot gespaard. Dan mogen we mee met de beheerder mee naar de drooggevallen rivierbedding 100 m verderop. Een rotsige bodem met veel gruis en steentjes. Niets bijzonders. Tot hij stopt en water over een stuk uitstekende rots giet. Het geoefende oog ziet hier opeens een schedel van een dino, neus, oogkassen. Even verderop een nieuw fossiel en zo weet hij ons nog enkele keren te verrassen. Of ze deze fossielen nog uithakken? Nou nee, ze hebben genoeg van deze soort dino’s. Misschien als het gruis wegspoelt na het regenseizoen en er een nieuwe soort boven komt… Aangenaam verrast gaan we verder naar Graaff-Reinet, één van de oudste en schattigste stadjes van Zuid-Afrika.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie