Jack's travelblog

Kleurrijk Kaapstad

Maandag 9 november met de trein vanuit Stellenbosch naar Kaapstad. De volgende trein naar Kaapstad blijkt pas over ruim een uur te gaan dus zit er weinig anders op dan wachten. Eenmaal in de trein weet ik het verschil tussen eerste klas (MetroPlus) en standaard (Metro). De bank staat langs de kant  van deur tot deur en is van hard plastic. De herrie is hetzelfde, evenals de schokkerige manier van optrekken. Ik ben nu echt de enige blanke in de coupé, maar dat maakt niemand wat uit. Ik zie ze denken: “wat is er mis gegaan met die jongen”. Als je een alternatief hebt… Twee keer komt er iemand zingend door de wagon met een blinde op sleep touw. Gelovige liedjes die moeten aansporen tot een kleine aalmoes. Enkele, vooral jonge mensen, geven één of twee rand. De trein stopt op een tussenstation. Dan sprint het eerste koppel naar de volgende wagon. De wagons zijn hier niet met elkaar verbonden. Ook vandaag geen conducteur. Ook is er iemand die in de wagon begint te zingen en preken over Jezus en voorgaat in gebed. Om boven het geluid van de piepende trein uit te komen valt niet mee. Bijzonder.

’s Middags naar de Green Market om de Bo-Kaap walking tour te doen. Willem neemt ons mee door de kleurrijke buurt van Boven Kaapstad. Van oudsher wonen hier de vrije slaven. Tegenwoordig is dit cultureel erfgoed en is het een populaire wijk, die nog steeds door vooral de Maleisische nazaten van de ex-slaven bewoond worden. Ook staat in deze wijk de eerste moskee van Kaapstad. Willem let goed op ons en we mogen alleen oversteken als de robot, zoals verkeerslichten hier heten, op groen staat. Valt voor Europeanen, net als Zuid-Afrikanen niet mee. In de wijk is een restaurant waar ze o.a. Bobotie, koesisters en eastervarken, een soort oliebollen met kokos, en andere lekkernijen verkopen.

’s Avonds m’n intrek gedaan bij Once in Cape Town. Eveneens een keurig kleurrijk gebeuren, maar dan door de vele nationaliteiten die hier samenkomen en overnachten. Je wordt hier letterlijk welkom geheten door een jong enthousiast, en eveneens kleurrijk, team.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie