Jack's travelblog

Pinguïns op de Kaap

Maandag 2 november. Dagje Kaap de Goede Hoop. Maar eerst even langs de opticien, aangezien er een neusvleugeltje aan m’n bril ontbreekt. Hermanus Vision Centre heeft het euvel binnen 5 minuten kosteloos verholpen. Goede service! Dan richting de Kaap. De oceaan is diep blauw met een groen waas, de stranden wit en de huizen luxe. Vanuit de bergen zien we de ‘voorsteden’ van Kaapstad al liggen en we dalen flink om op zeeniveau te komen. Rond Kaapstad liggen enkele grote townships. Die zien er op het eerste gezicht als een grote ongeorganiseerde kleurrijke puinhoop uit. De verzameling golfplaten zijn voorzien van schotels en een kluwen elektriciteitsdraden. Betonnen dixies staan in een rij opgesteld voor de behoeftigen. Boven de snelweg waarschuwt een elektronisch bord dat je hier niet moet stoppen aangezien het een verhoogd crimineel risicogebied is. Opmerkelijk.

De steden langs de kust daarentegen zien er schitterend uit, maar lijken meer voor de blanken en toeristen gereserveerd.

Bij Boulder Beach bezoeken we de zwartvoet pinguïnkolonie. Een loopbrug over het strand brengt ons tot op enkele meters van de kolonie. De pinguïns lijken zich niets van de mensen aan te trekken en liggen, zitten of staan hier lekker in het zonnetje te relaxen. Een kudde onaangepaste Chinese toeristen banjert hier ook rond tot onze ergernis. Gelukkig trekken de pinguïns zich hier niets van aan.

Dan verder naar het zuiden richting Kaap de Goede Hoop. Langs de weg een lange rij auto’s, waar de onze prima achter past. We lopen bergopwaarts naar de vuurtoren, waar we beloond worden met een mooi uitzicht over de golven die op de rotsen slaan en False Bay.

’s Middags rijden we weer naar het noorden, maar nu aan westkant van het schiereiland, langs Kommetjie en over Chapman’s Peak Drive, een uit de rotsen gehouwen weg langs de oceaan. Schitterend. Op één van de parkeerplaatsen, direct onder Kaapstad kijken we over de oceaan en zien een hoop geplons in de verte. Een hele school walvissen op zo’n 2 kilometer uit de kust trekt voorbij en maakt er een showtje van. Ze slaan met hun staart of vin op het water, blazen water en lucht uit, komen met hun snuit boven.

De avondspits van Kaapstad kan zich meten met Amsterdam. Helaas.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie