Jack's travelblog

Wandelende les

Vrijdag 6 november Long Street afgelopen naar Green Market Square om hier de Historic Walking Tour te doen door het oude centrum. Bij de verzamelplaats wordt de groep toeristen opgedeeld in drie groepen van ca. 15 personen. De helft van onze groep is Nederlands, waaronder Jorien, Eva en Moya die na hun coschappen in Pretoria dit deel van het land verkennen en Rens die account manager bij start-up Deskbookers is. Gids Lizzy neemt ons mee door de stad langs oude gebouwen en vertelt over de geschiedenis van de stad en haar inwoners. We komen langs St George’s Cathedral, het Historisch museum, The Company Garden, De Tuynhuis en Slave Lodge. Overal heeft Lizzy een geanimeerd verhaal, zodat een aantal van deze gebouwen zaterdag bezocht moeten worden.
Vandaag leer ik van Moya dat een werkster hier gemiddeld 2000 rand per maand verdient en de gemiddelde (donkere) Afrikaan blij is met de leftovers. De restanten van de lunch à 35 rand, maar veel te veel, worden op verzoek dus verpakt in meeneembakjes, gewrapt in folie en in een plasticzakje gedaan, zodat er iemand blij meegemaakt kan worden. Verder blijkt Pretoria niet zo veilig als Kaapstad en hebben de coschaplopers bovenmatig veel steek- en schotwonden zien binnenkomen. Uitgaan gaat er per taxi naar specifieke tenten, ongeacht de afstand. Echt anders dan van kroeg naar kroeg wandelen zoals in Kaapstad. Tja. Dat is het andere Zuid-Afrika wat je als toerist dus niet ziet.
Het Nationaal Museum van Zuid-Afrika dat grenst aan de Company Garden is de eerste. Het heeft een tentoonstelling van moderne kunst. Geen hoogstandjes. Dan door The Company Garden naar de Slave Lodge. Ook hier is de entree slechts 30 rand. Binnen is te zien hoe de slaven vroeger vervoerd werden, waar ze vandaan kwamen, voor de duidelijkheid ze werden naar de Kaap toe gebracht, etc. Op de boven verdieping de oude collectie, met wapens, kledij, zilverwerk e.d., voornamelijk uit de Engelse tijd. Al met al interessant.
Dan verder naar Castle of Good Hope. Weer ZAR 30 en ik sta binnen. Om 13 uur start de toer en ik loop vast wat rond. Om 13:15 u blijkt er nog steeds geen gids, ondanks dat een museum medeweker verschillende pogingen doet de gids te vinden. De tweede trage dikke donkere dame die komt vertelt ongeïnteresseerd dan maar dat er om 13 uur niemand komt, omdat ze dan lunchen. Ach als je geen zin hebt kom je gewoon niet. Dan maar zelf rondkijken. De bijgeleverde folder is gelukkig vrij uitgebreid.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Geef een reactie